2017. szeptember 4., hétfő

Reggeli beszélgetőkör - bevezető

Évekkel ezelőtt egy kihelyezett szakmai értekezlet alkalmával ellátogattunk Miskolcra egy olyan általános iskolába, ahol a Lépésről lépésre programot alkalmazták az oktatásban. Nekem nagyon megtetszett, de most nem akarok sokat beszélni a programról, akit érdekel, az ITT olvashat róla. 

Amit át tudtam menteni a mindennapi munkámba belőle, az a "reggeli beszélgetőkör" volt. Azóta minden osztályommal (elsőben és másodikban a tanév elején napi rendszerességgel, később, illetve harmadik és negyedik osztályban heti 1-2 alkalommal) így kezdem a napot. Természetesen nem tudok rá annyi időt szánni, mint amennyit ott láttam, de az a kis idő is elég, mivel egy-két olyan dolog van csak, amit minden nap megbeszélünk, a további beszélgetési téma naponta változik, az aktuális feladatoknak és a gyerekek tudásának megfelelően .





Hogy mi is ez a beszélgetőkör? 

Minden reggel 3/4 8 és 8 között a terem végében található szőnyegre megyünk a gyerekekkel.
A hetesek  megszámolják a tanulókat, megmondják, hogy hányan vannak és hogy ki hiányzik. Megbeszéljük, hogy milyen nap van, milyen nap lesz holnap, holnapután, milyen nap volt tegnap, tegnapelőtt. Azt is megbeszéljük, hogy milyen hónap van és hányadika (ezt a naptárban rögzítjük is), majd az aznapi időjárásról is ejtünk pár szót, és azt is jelöljük a faliújságon.  
Ehhez többféle dekorációt készítettem az elmúlt években, amelyek közül néhányat a bejegyzések között meg is találhattok, ha érdekel benneteket.



FORRÁS


FORRÁS

  

Ezt követően naponta más-más téma, játék, feladat kerül szóba, ami nagyrészt kapcsolódik valamelyik tantárgy anyagához, az aktuális ünnepekhez, megemlékezésekhez vagy az osztályban felmerült problémákhoz. 
Most, hogy ismét elsősöket és másodikosokat tanítok, arra gondoltam, megosztom veletek néhány reggeli beszélgetőkörös "foglalkozásunkat". Hátha valaki éppen valami hasonlón gondolkodik.
Ma (sőt már a gólyatáborban is) már el is kezdtük a beszélgetést, de nem jutott rá 15 perc, mivel szülők is jöttek, így csak a fentebb említett minden nap megbeszélendő dolgokra tértünk csak ki, illetve arról beszéltek a gyerekek, hogy hogy telt a hétvégéjük. Én pedig azt a mesét olvastam el fecskemamáról és a kis fecskéről, amit EBBEN a bejegyzésben ti is megtalálhattok.

Holnaptól viszont remélem sikerül megejteni az első, rendes, előre eltervezett (? lesz ilyen?) és átalakított beszélgetőkört. A holnapi beszélgetőkör témáit ugyanis már  tegnap leírtam, de pár órája esett az eső, és két olyan gyönyörű szivárvány jelent meg az égbolton, amilyet még soha életemben nem láttam. Így a szivárványról fogunk beszélgetni, a tervezett másik téma pedig átkerül szerdára.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése