2016. március 1., kedd

Tömegmérés játékosan 2.

Pár éve már készült hasonló címmel bejegyzés, most jött el az ideje a következőnek. Ugyanis a nagy mumus ismét megérkezett ebbe az osztályba is. Lehet, hogy már említettem (csak lehet, hogy nem ennél az osztálynál), hogy érdekes módon még a műveleteket is alig tudják elvégezni a gyerekek, ha a számok után ott van, hogy gramm vagy kilogramm, vagy bármilyen más mértékegység.
Mivel most a tömeget tanuljuk, ezzel kapcsolatban egy jó kis dolog jutott a hétvégén az eszembe. A hétfői nyílt napra készülve azon gondolkodtam, mivel lehetne feldobni egy kicsit az órát, aztán bevillant: Vásároljunk!

Újságokból kinyírtam különböző termékeket, amit hétfőn "megvásároltak" a gyerekek.
Azt mondtam nekik, hogy mindenki menjen el a "boltba", és vásároljon! Kaptak bankkártyát is (régi telefonkártyát), és mondtam nekik, hogy bár a kártya 3000 Ft-ot ér, csak 1000 forintért vásárolhatnak első körben, ugyanis több feladattal készültem, többször kell a boltba menni. Az volt még a kikötésem, hogy csak 1 kilogrammnyi árut vehetnek, mert leszakad a szatyor füle, ha ennél többet pakolnak bele. 

Kicsit nehezebben ment a dolog mint gondoltam, így végül csak egy ilyen vásárlós feladatot oldottunk meg (játszottunk el). Ki mit vásárolt, lejegyezte a füzetébe, összeadta, hogy mennyi az áru tömege, mennyibe került, majd kiszámolta, hogy mennyi pénze maradt.




2. Ma, ahogy beléptem a terembe, a gyerekek első kérdése az volt, hogy folytatjuk-e a tegnapi vásárlást. Természetesen folytattuk a játékot. Most annyi volt a variáció a dologban, hogy (tanulva a tegnapi nehézségekből) két-két gyerek együtt "ment" vásárolni. Voltak gyerekek, akiknek reggelihez kellett bevásárolniuk, volt, akiknek vacsorához, illetve voltak olyanok, akik vendégségbe mentek, és oda kellett vinniük valamit. (Jót szórakoztunk az ellenőrzés közben, mert kiderült, hogy két gyerek 2  kg krumplit vitt vendégségbe, de olyan is akadt, aki 1 kg kenyeret vett reggelire.) Természetesen ma is összeadták, amit vettek, és kiszámolták, hogy mennyi pénzük maradt, úgy, mint tegnap.


3. Holnap kártyák segítségével fogunk játszani (tanulni). Mindenki húz majd egy árucikket ábrázoló kártyát, illetve egy utasítást, és annak megfelelően kell majd számolnia. Terveim szerint mind a négy alapműveletet fogjuk gyakorolni, ugyanis ha ügyesek lesznek a tanítványaim (remélem úgy lesz), több kártyával is dolgozhatnak majd.






Az alábbi utasítások lesznek a kártyákon:

1.  500 forintod van. Elég-e a pénzed a megvásárolandó termékre? Számold ki, hogy mennyi marad, vagy mennyi hiányzik!
2.  1000 forintod van. Elég-e a pénzed a megvásárolandó termékre? Számold ki, hogy mennyi marad, vagy mennyi hiányzik!
3.  500 forintod van. Hány darab terméket tudsz megvenni ebből a pénzből? Hány gramm a tömege?
4.  1000 Forintod van. Hány darab terméket tudsz megvenni ebből a pénzből? Hány dkg a tömege?
5.  A barátoddal vettétek a kártyán látható terméket. Mennyit fizettetek fejenként, és hány gramm jut belőle egynek-egynek?
6.  Meghívtad 3 barátodat, de sajnos csak 2 terméked van, amin testvériesen elosztoztok. Hány gramm jut belőle egy-egy gyereknek?
7.  Az osztály minden tanulóját meglepted a kártyán látható termékkel. El tudod-e vinni egyetlen szatyorban az iskolába? (1 kg-ot bír el a szatyor.)
8.  Anyukád elküldött a boltba, hogy vegyél magadnak és a két testvérednek egy-egy terméket. Hány gramm áru kerül a szatyrodba? Mennyit fizetsz érte?
9.  Maximum hány darab terméket vásárolhatsz meg, hogy ne szakadjon le a szatyor füle, ami 1 kg-ot bír el? Mennyit fizetsz érte?
10.  Megvetted a kártyán látható terméket. Hány gramm egyéb termék férne még a szatyrodba, ami 1000 g-ot bír el?
11.  Nagyszüleidet szeretnéd megajándékozni a képen látható termékkel. Hány dekagramm terméket vásároltál? Mennyit fizettél érte?
12.  Maximum hány darab terméket vásárolhatsz meg, hogy ne szakadjon le a szatyor füle, ami 100 dkg-ot bír el? 
13.  3 terméket vásároltál 6 barátoddal. Hány gramm jut belőle fejenként? 
14.  2 terméket vásároltál 5 barátoddal. Hány dekagramm jut belőle fejenként?  
15.  Megvettél a kártyán látható termékből 7 darabot. Mennyi a tömegük?  



Remélem, holnap is jól fogunk szórakozni!

Ha tetszik, próbáljátok ki ti is! Jó tanulást, jó játékot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése