2014. január 22., szerda

Székfoglaló - szobai játékok

Az Ifjúságvédelmi szakkörön időnként szoktunk játszani is. Még a tanév elején ajánlottam egy kiadványt, amit használok (többek között), ebben találtam azokat a játékokat, amiket már többször ki is próbáltunk. Imádják a gyerekek. Ezért is gondoltam, hogy ideje megmutatni nektek.



Fúj a szél azokra 
Körben ülünk, egy gyerek középen áll, neki nincs széke. Elkiáltja magát:

Fúj a szél azokra, akiknek pl. van testvérük.

Ekkor mindenkinek fel kell állnia, akinek testvére van, és egy másik helyre kell leülnie. A középen álló gyereknek is igyekeznie kell, hogy helyet foglaljon. Akinek nem jut hely, középre áll, és most ő talál ki valamit, amivel minél több gyerek fel tud állni: pl. Fúj a szél azokra, akik szeretik a palacsintát.





Gyümölcskosár 
Körben ülünk, mindenki választ magának egy gyümölcsnevet. Egy széket kiveszünk a körből. Akinek a székét kivettük a körből, középre áll, és elkiáltja magát:
Cseréljen helyet a körte az almával!
Miközben a két gyümölcs helyet cserél, a középen álló is próbál leülni. 

A középen álló azt is mondhatja: Kiborult a gyümölcskosár.
Ilyenkor mindenkinek új helyre kell ülnie.




Szám helycsere
Gyerekkoromban játszottunk még olyan székfoglalós játékot, amikor mindenki egy számot kapott. Itt is körbe raktuk a székeket, de a lehető legkisebbre alakítva. Egy gyerek középre állt (ő volt a fogó), akinek bekötöttük a szemét. Tanárunk volt a játékvezető, aki mondott két számot. Annak a két gyereknek kellett helyet cserélnie, míg a középen álló társunk próbálta megfogni valamelyiküket. Ha valakit sikerült megérintenie, már az is elég volt, hogy a következő körben az a gyerek legyen a fogó. 

A bekötött szeme miatt a fogó csak a hangokra hagyatkozhatott, mi ezért próbáltunk a lehető legkisebb zajjal felállni, és helyet cserélni. Volt, aki négykézláb mászott, társunk pedig vállmagasságban kalimpált, hogy valakihez hozzáérjen. Nagy kedvenc volt anno.



Ha valamelyik megtetszett, próbáljátok ki, garantált a siker! 
Jó játékot!



2 megjegyzés: