2013. január 3., csütörtök

Szófajok gyakorlása játékosan

Harmadikosok lévén nyelvtanból az idén kezdtük el a szófajok tanulását. Ha jól emlékszem, a harmadik osztályomnál jutott először eszembe (kb. 13 éve), hogy valami játékos módját válasszam a szófajok gyakorlásának. Színes kartonokból különböző síkidomokat készítettem, amit egy borítékban tároltunk, minden gyereknek külön-külön. Amikor volt egy kis idő a gyakorlásra, gyorsan előszedte mindenki a kis kártyákat és már kezdődhetett a játék. Mondtam egy szót, mindenki eldöntötte, hogy milyen szófajú, majd tapsra felemelte a megfelelő kártyát. Pillanatok alatt tudtam ellenőrizni, hogy ki tudta helyesen és ki tévesztett. (A nagyobb téglalapokat használtuk: az ige-kék, főnév-piros, melléknév-zöld, számnév-lila.)



Készült más formájú kártya a köznévhez és a tulajdonnévhez (piros háromszög-köznév, bordó-tulajdonnév) a jelen-, múlt- és jövő idejű igékhez (citromsárga, narancssárga és bordó kör). A vékony téglalapok az igemódokhoz (kijelentő, feltételes, felszólító mód), a fehér kártyák a személyes névmásokhoz (egyik oldalon a személyes névmás, másik oldalon a szám, személy).

Mindenki szeretett vele játszani, nagy kedvenc volt. A jelenlegi osztályommal most kezdtük el használni,    ma a nagy téglalapokkal játszottunk. Készítsétek el, próbáljátok ki!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése