2012. október 17., szerda

Könyvajánló: memóriafejlesztés, komplex fejlesztés

Ebben a bejegyzésben néhány könyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. 


Lukács Józsefné: Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz


Nem is emlékszem, hol találkoztam az alábbi könyvvel, de nagyon megtetszett. Bár a kiadványt óvodásoknak ajánlják, mégis jó szolgálatot tett nekem az osztályommal való foglalkozásoknál is. 

Az Ősztől őszig című fejlesztő játékgyűjtemény-sorozat kötetei az évszakokat követve őszi, téli, tavaszi és nyári témájú ismereteket, tevékenységeket foglal magába. (Szerencsére sikerült megszereznem mind a négyet.) A játékos fejlesztések elsősorban a beszédet, a mozgást, azzal együtt a kognitív képességek kialakulását segítik elő. Mindezek egy témára épülnek,  megtaláljuk itt az állatok, növények, időjárás , közlekedés stb. témaköreit, és az ehhez kapcsolódó találós kérdéseket, dalokat, mondókákat, játékokat. A fejlesztések ilyen módon komplex formában történnek.




Gőbel Orsolya - Égig emelő légzés

Köztudott, hogy a mai gyerekeknek nincs olyan élénk fantáziájuk, mint régebben. Legalább is én ezt tapasztalom évek óta. Ha rajzórán nem mutatnék mintadarabokat nem sok alkotás születne. Pedig nekünk annak idején azt tanították, hogy engedjük szárnyalni a gyerek képzeletét. Olvasás órán is talán az a számukra a legnehezebb feladat, mikor azt kérem, képzeljen el valamit. Ezért örültem, mikor a kezembe akadt   A Varázsjátékok sorozat egyik kiadványa az Égig emelő légzés,  mely fantáziajátékokat tartalmaz.  A kötetben található játékok segítségével virágokká, hópelyhekké vagy tündérré, varázslóvá, kígyóvá változhatnak a gyerekek.



Az ember feje nem káptalan? - Emlékezetfejlesztés

A Nemzeti Tankönyvkiadó oldalán bukkantam erre a könyvre. A szerző azt írja benne az egyik helyen, hogy: "Minden ember emlékezőképessége kitűnő, ez alól nincs kivétel."  A könyv célja, hogy minél több módszert mutasson be, mellyel az emlékezőképességünket fejleszthetjük. Ír a gombostű módszerről is, melyet az agykontrollosok memóriafogasnak mondanak. 





És ha már agykontroll. Az egyik kolléganőm hozta el ma az iskolába az alábbi kiadványt. Ez a munkafüzet a gyerekeknek készült, (még 1992-ben) Domjánné Harsányi Katalin összeállításában. Ebben a kiadványban a módszer elsajátítását képek segítik. Megtalálható itt az a 20 kép is, amely a  memóriafogast jeleníti meg. A szavak ilyen ábrázolása segít a rögzítésben, mely az alapja a rövid távú memória fejlesztésének. 





Ezt a könyvet pedig a nagyobbik lányom vette. Szintén gyerekeknek készült, itt a memóriafogas képei az "Egy, megérett a meggy..." mondókát veszik alapul és használják a memória fejlesztéséhez. Egy nagyapához mennek el az unokái, mert mindig elfelejtenek mindent. A jóságos nagypapa pedig megismerteti velük azt a bizonyos memóriafogas módszert. (Ettől a szerzőpárostól már másik 2 könyvet is olvastam. Nagyon élvezetes módon írnak, így mindenki számára érthetővé válik minden. )











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése